5 důvodů, proč si zpříjemnit léto dobrovolnou prácičkou

Skandálně horký červenec za námi a už je tu srpen. Koupačka u rybníka, nedělní grilovačky, hromada míšů, mrožů, ledňáčků a navrch jedna vykonaná dobrovolnická výzva. Cože? Že to nějak nepasuje? Tak si přečtěte pět důvodů, proč je dobrovolnická práce osvěžující nápad. A nejen v létě.

1. Vytrhne vás ze stereotypu

164336504_a1a5486a13_z

Proč si lhát, léto v Čechách je vždycky okurkové. Nic moc se neděje, známí se odjeli rekreovat k moři a i ty mouchy létají tak nějak pomaleji. Tak proč nezkusit něco nového? Většina našich dobrovolnických projektů zabere jen několik hodin práce, takže pocit dobře vykonané práce čeká za rohem.

2. Budete nejméně o 7 % šťastnější

O tom, že existuje jasný vztah mezi dobrovolnictvím a pocitem štěstí, už toho bylo napsáno mnoho. Pokud už za sebou máte alespoň jednu vykonanou dobrovolnickou výzvu u nás, asi ten hřejivý pocit u srdce dobře znáte.

Ale možná jste člověk, který radši přesné cifry. Tak například podle studie Harvard Health Publication byl rozdíl subjektivního pocitu štěstí mezi lidmi, kteří nedobrovolničili vůbec a těmi, kteří to zkusili alespoň jedenkrát měsíčně 7 procent. A frajeři, co věnovali čas dobrovolnictví každé dva týdny, to měli za 12 procent.

3. Vylepšíte si svůj pracovní profil

Možná jste grafik a máte právě prostoj mezi dvěma zakázkami. Možná jste účetní a chcete se věnovat marketingu, ale nikdo Vám zatím nedal příležitost. Nebo by váš životopis snesl okrášlení několika projektovými činnostmi přímo z vašeho oboru. To všechno jsou důvody, proč přijmout výzvu na Um sem um tam. Ukážete, že jste schopni úspěšně dotáhnout projekt do konce a ještě nejste sobečtí a dokážete věnovat čas dobré věci. Tohle všechno budoucí zaměstnavatel nebo klient ocení.

4. Pomůžete organizaci ve svém okolí

Vypozorovali jsme, že lidé nejradši pomáhají neziskovým organizacím ze svého okolí. Je to vlastně úplně logické. Proto jsme do vyhledávání výzev zadali i výběr dle regionu. Stačí kliknout na daný region na mapě v levém sloupci vyhledávacího formuláře.

pozn.: Věděli jste, že Um sem um tam založili ruku v ruce Pražáci a Brňáci? Přesně tak. Jedním z bohulibých efektů naší organizace je, že (posilujeme přátelství mezi oběma městy) a snažíme se nemyslet pragocentricky.

5. Budete se moci pochlubit světu

Za každou dokončenou výzvu dostanete body, jejichž výše je určena náročností práce. Průběžně sestavujeme žebříček nejpilnějších dobrovolníků. Můžete se na něj podívat zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Current ye@r *